En introduktion till äventyret


Vad är Expedition Arcada?

Yrkeshögskolan Arcada och 45 studenter gör under våren 2015 gemensam sak med äventyraren Patrick ’’Pata’’ Degerman och den rullstolsburna atleten Aron Anderson. Målet är att klättra upp för en 300 meter lång, spikrak vägg i La Grave i Frankrike efter flera månaders förberedelse i Helsingfors i Finland.

Expeditionen är ett omfattande projekt som förespråkar nya tankesätt kring innovationer och entreprenörskap, stöder deltagarnas professionella och personliga utveckling och bjuder på utmärkta möjligheter att nätverka. Expeditionen ger alla deltagare en möjlighet att sticka ut, prova och utveckla nya produkter, metoder och koncept.

Expeditionen pågår den 7-15 maj 2015 i La Grave. Ca 60 studenter och experter från Arcada står för allt från matlagning till första hjälp till mediebevakning.


EXPEDITION ARCADA I MEDIA

Expeditionen har väckt mycket uppmärksamhet i medierna och har synts i en rad olika tidskrifter och online-publikationer.

 hbl.fi, vastranyland.fi 14.05.2015 - "Alla har vuxit som människor"

 hbl.fi, vastranyland.fi 11.05.2015 - "Aron utmanar beget"

 hbl.fi 11.05.2015 - "Video: Expedition Arcada nådde toppen!"

 vastranyland.fi 10.05.2015 - "Video: Glad Morsdag önskar Expedition Arcada!"

 hbl.fi, vastranyland.fi 9.05.15 - "Expedition Arcada: "Det var häftigt och härligt"

 hbl.fi 8.5.15 - "Expedition Arcada - äventyret har börjat"

 mtv.fi 29.4.2015 – ”Video: Miltä tuntuu viettää telttayö roikkuen kauppakeskuksen seinällä?” (på finska)

 mailife.fi 29.4.2015 – ”Maailma seikkailijan silmin – Pata Degermanin kanssa Forumin seinällä” (på finska)

 hbl.fi 28.4.2015 – ”Video: Tälta på Forums glasvägg”

 Svenska Yle 8.4.2015 – ”Äventyrsprofessorn Pata Degerman leder Expedition Arcada spikrakt uppåt”

 Svenska Yle 30.3.2015 – ”Aron Anderson: Många ger upp för lätt”

 hbl.fi 26.3.2015 – ”Expedition Arcada räds inte studier på hög höjd”

Deltagare

crew

Våra äventyrare

Patrick ’’Pata’’ Degerman är Finlands enda professionella äventyrare. Han har klättrat, skidat och paddlat på alla världens kontinenter och namngett tre berg på sina expeditioner. Tillsammans med den rullstolsburna atleten Aron Anderson kommer han nu att klättra upp för en 300 meter lång, spikrak vägg och bevisa att framgång handlar till 100 procent om inställning!

Deltagande studenter

De 45 studenter från Yrkeshögskolan Arcada som deltar handplockades i inledningen av expeditionsförberedelserna från ett stort antal sökande. Samtliga Arcadas 17 bachelorutbildningar finns representerade i teamet som består av allt från fysioterapeuter, sjukvårdare och energi- och miljöingenjörer till företagsekonomer och ergoterapeuter. Alla arbetar tillsammans för att åstadkomma något som aldrig gjorts förut. Alla har kompetenser inom sina egna utbildningsområden, personliga styrkor och unika färdigheter som tillsammans bidrar till att göra Finlands största expedition möjlig. Detta är ett projekt med fokus på samarbete där alla vi som deltar spelar en viktig roll!

image

La Grave

Med sin spännande och utmanande terräng kallas La Grave ofta för ett Mecka för extrem- och off pistskidåkare. Det är här, eller rättare sagt i den lilla byn Villar-de Arêne, som Expedition Arcada bygger upp sitt läger den 7-15 maj 2015. La Grave är en liten kommun i Hautes-Alpes i sydöstra Frankrike, 77 km öst om Grenoble. Den lilla skidanläggningen i de franska alperna har ca 500 invånare och är känd för sina utmärkta off-pistskidåkningsmöjligheter. Det mest dominerande berget i La Grave är La Meije som når 3982 meters höjd.

Ordbok

 Figure- dubbelåtta

En knop som görs med dubbla rep kallas för dubbelåtta och säkrar klättraren i sin sele.

 Portalegde

En portaledge är ett tält som fästs vid bergsväggen då klättraren önskar övernatta på berget under längre klättringar.

 Via Ferrata

Via Ferrate, italienska för järnvägar, byggdes under första världskriget i Italien för att hjälpa trupper att färdas över Alperna. Efter kriget blev rutterna populära bland fritidsklättrare och numera återfinns de på flera platser bland bergsmassiven. En Via Ferrata består av steg gjorda av järn och klättraren säkrar sig i en stålvajer.

image

Arcada

Arcada är en flerbranschhögskola, som har sitt campus i Arabiastranden i Helsingfors.   Vi erbjuder praktisk inriktad och högklassig högskoleutbildning på såväl bachelor- som masternivå och fortbildning på svenska och engelska inom: företagsekonomi, idrott, media, kultur, teknik, turism, social- och hälsovård.

Arcada utbildar attraktiva proffs för yrkeslivet. Vi vill se våra studenter växa i sina yrkesroller och erbjuda kompetenser för den framtida arbetsmarknaden. Vi vill vara med och forma och se framtidens talanger växa fram. Vi utbildar även personer som befinner sig mitt i yrkeslivet och erbjuder fortbildning av olika slag. Arcada samarbetar nära arbetslivet och alumner för att ständigt ha kunskap om vilka kompetenser som är efterfrågad på marknaden.

Sponsors

Vi vill rikta ett stort tack till våra sponsorer och samarbetspartners! Det är tack vare deras stöd och delade entusiasm som Expedition Arcada blev möjlig.



Expedition Arcada understöds också av A.F. Lindstedts & Svenska handelsinstitutets fond för handelsutbildning